skip to Main Content

Hvad betyder ÅOP

ÅOP står for Årlige omkostninger i procenter, og bruges til at beskrive hvad du reelt set kommer til at betale for at låne penge. Når du låner penge betaler du typisk en procentdel af det beløb du låner i rente. Men renten alene kan ikke fortælle dig hvad det koster dig at låne pengene, den fortæller udelukkende hvad banken tjener på dit løn løbende. Der vil stort set altid være ekstra omkostninger forbundet med at låne penge, og det er vigtigt at regne disse omkostninger med når du skal sammenligne lån.

For når du ser et låns samlede ÅOP, så ser du samtidig hvad det helt præcist vil koste dig at tage lånet. Ved et låns ÅOP bliver samtlige omkostninger der er ved lånet, regnet sammen for at give dig et helt præcist nøgletal som beskriver prisen for lånet. Når det beregnes er der altså taget højde for alle omkostninger ved lånet, lige fra stiftelsesomkostninger, renten, diverse afgifter og evt. gebyrer.

Det gør det muligt for dig at sammenligne flere forskellige lån, da et lån med en ÅOP på 10% ALTID vil være billigere end et lån hvor den er på 12%. Modsat kan et lån med en RENTE på 10% godt være BILLIGERE end et lån med en rente på 7%. Det kan det fordi lånet med den billigere rente måske har flere, eller dyrere, omkostninger i forbindelse med lånet, som gør at du reelt set ender med at betale mere tilbage end ved lånet til 10% i rente.

Hvordan sammenligner du så bedst lån?

Helt simpelt – du sørger for at lånebeløbet på de lån du vil sammenligne er det samme. Derudover skal løbetiden, altså hvor længe du betaler lånet tilbage over, er den samme. Det er fordi at et låns ÅOP som udgangspunkt altid vil blive lavere jo længere løbetid lånet har. Det er fordi at mange omkostninger ved lån er engangsbeløb, og en længere løbetid vil betyde at de spredes ud over længere tid, hvilket sænker lånets ÅOP. Når du er sikker på at disse to ting er ens, så kigger du simpelthen bare på de forskellige låns ÅOP. Det lån med den laveste ÅOP vil derfor være det billigste for dig.

Back To Top